Hans van Lier & the Sidekicks

Hans-van-Lier

‘Hans van Lier & The Sidekicks’ is een formidabele band. De zeer ervaren bandleden,
opgegroeid met rhythm & blues zijn van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Het wordt allemaal perfect geïntegreerd in een lekkere ‘Sidekicksound’.
De band staat bekend om zijn energieke live performance.

Hans van Lier is een veelzijdig gitarist uit Groningen. Zijn solo’s zijn vaak lyrisch en ingetogen, maar  als de muziek erom vraagt klinken ze rauwer dan de rauwste blues. Ze worden echter altijd gekenmerkt door veel gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een klasse bluesgitarist die het verdient gehoord te worden. Samen met Sidekicks Teo de Haan (zang/mondharmonica), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar), Wim Entzinger (drums) en Klaas Wolf (geluid) vormt hij sinds 2007 ‘Hans van Lier & The Sidekicks’.

‘Blues And More Than Blues’ is een van de sterkste blues-cd’s uit 2012. Het is een album waarmee Van Lier en zijn Sidekicks op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kunnen meedoen. Pianist Helmig van der Vegt (ex Cuby and the Blizzards) vervult er een mooie gastrol op.

Hans van Lier Gitaarspelen is zijn vak, en hij beheerst dat als weinig anderen: lyrisch, ingetogen, rauw, maar  altijd met gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een van de weinige gitaristen die in staat is zijn gitaar te laten spreken…

Als inspiratiebron noemt hij bluesgitaristen als BB King, Albert Collins, Elmore James, Luther ‘Guitar’ Johnson, Silas Hogan, Arthur Guitar Kell en Stevie Ray Vaughan.

Hans heeft meerdere CD’s op zijn naam staan en speelde o.a. met Mick Taylor (ex-Rolling Stones) en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan.

Teo de Haan is al vanaf zijn kinderjaren bezeten van muziek. Na een muzikale ontdekkingsreis in zijn jonge jaren bleek al gauw zijn voorkeur voor rock- en bluesmuziek. In 1991 kreeg hij de kans om met de Groninger rockformatie PLAT een gelegenheidssingel op te nemen. Na het vertrek van Hans van Lier uit PLAT is hij als vaste zanger gebleven. Jarenlang heeft hij met deze band opgetreden en niet zonder succes…

In 2009 werd hij door Hans van Lier & the Sidekicks gevraagd om de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Teo heeft een brede muzieksmaak en speelt diverse instrumenten. Onder andere Stevie Ray Vaughan en Walter Trout hebben hem geïnspireerd.

Betoverd werd hij toen hij voor het eerst de muziek van Nick Cave hoorde. Teo heeft een rauwe sound,

maar  weet ook het publiek met gevoelige nummers te raken.

Bennie Timmer is gitarist en kunstenaar. Opgeleid in beeldende kunst maar muziek is altijd een belangrijke invloed geweest. Blues, jazz en geïmproviseerde muziek zijn z’n inspiratiebronnen.

Na de Allman Brothers Band ooit eens live ‘Stormy Monday’ te hebben horen spelen (‘actually: it’s a T-Bone Walker song…’) belandde hij in de wereld van de blues. In het verleden speelde Bennie in jazzbands en improvisatieorkesten en hij maakte regelmatig deel uit van bands van Hans van Lier. Zij zijn twee gitaristen die ‘elkaar goed verdragen’, die hun twee verschillende stijlen moeiteloos in elkaar schuiven en elkaar aanvullen.

Fenno de Boer is bassist. Hij was met Hans van Lier en Fokke de Jong (drummer van Normaal) grondlegger van de Groninger formatie PLAT.

Speelde daarna in verschillende andere formaties. De basgitaar past bij Fenno:

“Vroeger in mijn allereerste bandje koos iedereen een instrument en toen bleef de bas over…

die kreeg ik toen en eigenlijk bevalt mij dat nog steeds heel goed”. Fenno speelt bas zoals het moet: sober, op de achtergrond, maar altijd steady.

Een belangrijke inspiratiebron vormt de bassist van Stevie Ray Vaughan, Tommy Shannon… Juist, de man met wie Hans van Lier een van zijn CD’s opnam.

Wim Entzinger, drummer, ooit oprichter en drummer van de Leidse new-wave en punkband Munk, daarna drummer van de Bluesdealers. Begeleidde met deze band gasten als Harry ‘Cuby’ Muskee, Erwin Java, B.J. Hegen, Magic Frankie, Lourens Leeuw en … Hans van Lier. Wim is van oorsprong een ‘easy’ drummer, met als grote voorbeeld Charlie Watts. Maar als het moet, weet hij hem ook goed te raken.

Klaas Wolf, geluidsman/techneut, oorspronkelijk gitarist en opgegroeid in hetzelfde dorp als Hans en Fenno. Heeft samen met Fenno in diverse bands gespeeld, variërend van blues- tot rockbands. Naast zelf muziek spelen en componeren is Klaas meer en meer geïnteresseerd geraakt in geluidstechniek.  Vanaf het begin is hij als zesde bandlid en vijfde Sidekick verantwoordelijk voor het geluid van de band. De Sidekicksound komt dan ook niet in de laatste plaats tot stand door uitstekend verzorgd geluid.