KADEPOP 2015 Showcase: Harry van Lier

kadepop showcase

Harry van Lier

Harry van Lier

HARRY VAN LIER. Zanger en bassist Harry van Lier is een uniek muzikant. Dat bewijst dit eerste officiële album. De liedjes op DiGaHoLe laten zich niet vangen in een bepaald genre. Ze zijn avontuurlijk en als er toch verwijzingen moeten worden gemaakt, duikt de naam van Lou Reed op. Maar je zou Van Lier tekort doen als je hem een epigoon van deze artiest noemt. Daar is zijn werk veel te eigenzinnig voor. Het nummer Live For knipoogt bijvoorbeeld naar country. En dan met name naar de stoere stijlvariant die in de jaren zeventig van de vorige eeuw is ontstaan in Texas. De door het leven gerijpte donkerbruine stem van de zanger past hier uitstekend bij.

Maar met het titelnummer DiGaHoLe laat Van Lier weer een heel andere kant van zichzelf horen. Net als in Not The End weet de muzikant met de spaarzame ondersteuning van een harmonium een bijzonder atmosferisch element aan zijn muziek toe te voegen. En ook in dat geval kleurt zijn stem prachtig bij de bijna sacrale tonen van het orgel. Het is duidelijk dat Van Lier een man is die zich in zijn leven heeft laten leiden door een enorme muzikale nieuwsgierigheid. Muzikale grenzen zijn er voor hem alleen geweest om doorbroken te worden. En dat maakt hem tot een oorspronkelijk talent.

Maar uiteraard is het niet alleen de verdienste van Van Lier zelf dat dit album ver boven de middelmaat uitsteekt. Daar hebben zijn begeleiders een aardig steentje aan bijgedragen. Zo is onder andere Hanneke Kappen te horen als gastvocalist, spelen gitaristen Rudy Lentze en Christof Bauwens met hun inventieve gitaarspel de sterren van de hemel en zorgt Bas Mulder met zijn harmonium voor een heerlijke atmosferische verrijking van de liedjes. Drummer Marcel Wolthof is de man die al deze muzikanten met zijn strakke ritmes bij elkaar houdt.

Eigenlijk is Van Lier een laatbloeier. Hij was de vijf kruisjes al voorbij voordat hij met DiGaHoLe zijn eerste officiële visitekaartje afgaf. Maar dat wil niet zeggen dat hij heeft stilgezeten. Hij maakte onder andere samen met zijn broer Hans deel uit van diverse bluesbands. In de jaren tachtig nam hij een album op met AA and the Doctors. Ook tourde hij zeer intensief met deze band door het land. Maar omdat Van Lier zoals gezegd een vrije muzikale geest heeft, ging hij vervolgens het pad op van de jazzmuziek. Hij ging studeren aan het conservatorium in Groningen en verbreedde daarmee zijn muzikale basis. Ondertussen maakte hij deel uit van heel wat jazzbands. Van Lier: ‘Maar de rode draad in mijn leven is altijd geweest dat ik mijn eigen liedjes schrijf. En nu is voor mij de tijd rijp om dat eigen materiaal aan een groot publiek te laten horen. De liedjes op DiGaHoLe laten precies horen wie ik ben. Zowel in de tekst als in de muziek.’

Website

Facebook

SoundCloud

Speelt op:

Donderdag 15 januari

EMG Faktors

19.00 tot 20.00 uur