KADEPOP 2015 Showcase: Harry van Lier

kadepop showcase

Harry van Lier

Harry van Lier

HARRY VAN LIER. Zanger en bassist Harry van Lier is een uniek muzikant. Dat bewijst dit eerste officiële album. De liedjes op DiGaHoLe laten zich niet vangen in een bepaald genre. Ze zijn avontuurlijk en als er toch verwijzingen moeten worden gemaakt, duikt de naam van Lou Reed op. Maar je zou Van Lier tekort doen als je hem een epigoon van deze artiest noemt. Daar is zijn werk veel te eigenzinnig voor. Het nummer Live For knipoogt bijvoorbeeld naar country. En dan met name naar de stoere stijlvariant die in de jaren zeventig van de vorige eeuw is ontstaan in Texas. De door het leven gerijpte donkerbruine stem van de zanger past hier uitstekend bij.

Maar met het titelnummer DiGaHoLe laat Van Lier weer een heel andere kant van zichzelf horen. Net als in Not The End weet de muzikant met de spaarzame ondersteuning van een harmonium een bijzonder atmosferisch element aan zijn muziek toe te voegen. En ook in dat geval kleurt zijn stem prachtig bij de bijna sacrale tonen van het orgel. Het is duidelijk dat Van Lier een man is die zich in zijn leven heeft laten leiden door een enorme muzikale nieuwsgierigheid. Muzikale grenzen zijn er voor hem alleen geweest om doorbroken te worden. En dat maakt hem tot een oorspronkelijk talent.

Maar uiteraard is het niet alleen de verdienste van Van Lier zelf dat dit album ver boven de middelmaat uitsteekt. Daar hebben zijn begeleiders een aardig steentje aan bijgedragen. Zo is onder andere Hanneke Kappen te horen als gastvocalist, spelen gitaristen Rudy Lentze en Christof Bauwens met hun inventieve gitaarspel de sterren van de hemel en zorgt Bas Mulder met zijn harmonium voor een heerlijke atmosferische verrijking van de liedjes. Drummer Marcel Wolthof is de man die al deze muzikanten met zijn strakke ritmes bij elkaar houdt.

Eigenlijk is Van Lier een laatbloeier. Hij was de vijf kruisjes al voorbij voordat hij met DiGaHoLe zijn eerste officiële visitekaartje afgaf. Maar dat wil niet zeggen dat hij heeft stilgezeten. Hij maakte onder andere samen met zijn broer Hans deel uit van diverse bluesbands. In de jaren tachtig nam hij een album op met AA and the Doctors. Ook tourde hij zeer intensief met deze band door het land. Maar omdat Van Lier zoals gezegd een vrije muzikale geest heeft, ging hij vervolgens het pad op van de jazzmuziek. Hij ging studeren aan het conservatorium in Groningen en verbreedde daarmee zijn muzikale basis. Ondertussen maakte hij deel uit van heel wat jazzbands. Van Lier: ‘Maar de rode draad in mijn leven is altijd geweest dat ik mijn eigen liedjes schrijf. En nu is voor mij de tijd rijp om dat eigen materiaal aan een groot publiek te laten horen. De liedjes op DiGaHoLe laten precies horen wie ik ben. Zowel in de tekst als in de muziek.’

Website

Facebook

SoundCloud

Speelt op:

Donderdag 15 januari

EMG Faktors

19.00 tot 20.00 uur

KADEPOP 2015 Showcase: Inge van Calkar

kadepop showcase

 

inge van calkar

Inge van Calkar

INGE VAN CALKAR. Op 24 januari brengt de Groningse Inge van Calkar haar debuutalbum ‘Inge van Calkar’ uit. De aftrap zal plaatsvinden in Vera Groningen op dezelfde datum. Samen met producer Reyn Ouwehand nam van Calkar, begeleid door haar inmiddels vaste band de afgelopen periode ruim de tijd om haar plaat op te nemen in de studio ‘The Church’ van Ouwehand, De sferische plaat kent stijlovereenkomsten met werk van Heather Nova, KT Tunstall, Nick Drake, maar ook Sheryl Crow; een fraaie kruisbestuiving van folk en pop.

Walsend, letterlijk in muzikale zin. De eerste single ‘Amazing’ is een onvervalste pop wals en wordt begin januari uitgebracht. Inge van Calkar, in het dagelijks leven ook actief als psychologe vermengt naar eigen zeggen songwriting skills a la KT Tunstall met folk. Catchy en toegankelijk. Van Calkar kent een bloemrijk verleden. Zo zat ze jarenlang in een band met Sanne Hans, deed ze mee aan het programma ‘De Beste Singer Songwriter’ en werd ze met haar eerdere band ZaZa 3FM Serious Talent en was ze muziekgast bij De Wereld Draait Door.

De totstandkoming van het album kent een tamelijk opvallend maakproces. Aanvankelijk was het de bedoeling om de stukken als duo project akoestisch op te nemen, samen met bassist Frank Fiedler. Om een plaat op te nemen die een ‘grotere live atmosfeer’ uitademt was echter meer nodig. Reyn Ouwehand nam samen met toetsenist Jeroen de Jong het verdere banddeel tijdens de studio opnames voor zijn rekening. Resultaat: een organisch klinkend album. Samen creëren ze een opvallende pop-folk sound. De aanstekelijke liedjes zijn een natuurlijke en opvallende combinatie van popmuziek, met warme ondertonen van de gebruikte karakteristieke instrumenten en Inge’s lichte stem. Voor de plaat is o.a. gebruik gemaakt van instrumenten als Mellotron, Glockenspiel en Pianet. Daarnaast is er voor de live band een drietal zeer getalenteerde en bevlogen muzikanten gerekruteerd.

Website

Facebook

SoundCloud

Speelt op:

Donderdag 15 januari

EMG Faktors, Eemzkanaal

18.00 tot 19.00 uur

Hans van Lier & the Sidekicks

Hans-van-Lier

‘Hans van Lier & The Sidekicks’ is een formidabele band. De zeer ervaren bandleden,
opgegroeid met rhythm & blues zijn van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Het wordt allemaal perfect geïntegreerd in een lekkere ‘Sidekicksound’.
De band staat bekend om zijn energieke live performance.

Hans van Lier is een veelzijdig gitarist uit Groningen. Zijn solo’s zijn vaak lyrisch en ingetogen, maar  als de muziek erom vraagt klinken ze rauwer dan de rauwste blues. Ze worden echter altijd gekenmerkt door veel gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een klasse bluesgitarist die het verdient gehoord te worden. Samen met Sidekicks Teo de Haan (zang/mondharmonica), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar), Wim Entzinger (drums) en Klaas Wolf (geluid) vormt hij sinds 2007 ‘Hans van Lier & The Sidekicks’.

‘Blues And More Than Blues’ is een van de sterkste blues-cd’s uit 2012. Het is een album waarmee Van Lier en zijn Sidekicks op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kunnen meedoen. Pianist Helmig van der Vegt (ex Cuby and the Blizzards) vervult er een mooie gastrol op.

Hans van Lier Gitaarspelen is zijn vak, en hij beheerst dat als weinig anderen: lyrisch, ingetogen, rauw, maar  altijd met gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een van de weinige gitaristen die in staat is zijn gitaar te laten spreken…

Als inspiratiebron noemt hij bluesgitaristen als BB King, Albert Collins, Elmore James, Luther ‘Guitar’ Johnson, Silas Hogan, Arthur Guitar Kell en Stevie Ray Vaughan.

Hans heeft meerdere CD’s op zijn naam staan en speelde o.a. met Mick Taylor (ex-Rolling Stones) en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan.

Teo de Haan is al vanaf zijn kinderjaren bezeten van muziek. Na een muzikale ontdekkingsreis in zijn jonge jaren bleek al gauw zijn voorkeur voor rock- en bluesmuziek. In 1991 kreeg hij de kans om met de Groninger rockformatie PLAT een gelegenheidssingel op te nemen. Na het vertrek van Hans van Lier uit PLAT is hij als vaste zanger gebleven. Jarenlang heeft hij met deze band opgetreden en niet zonder succes…

In 2009 werd hij door Hans van Lier & the Sidekicks gevraagd om de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Teo heeft een brede muzieksmaak en speelt diverse instrumenten. Onder andere Stevie Ray Vaughan en Walter Trout hebben hem geïnspireerd.

Betoverd werd hij toen hij voor het eerst de muziek van Nick Cave hoorde. Teo heeft een rauwe sound,

maar  weet ook het publiek met gevoelige nummers te raken.

Bennie Timmer is gitarist en kunstenaar. Opgeleid in beeldende kunst maar muziek is altijd een belangrijke invloed geweest. Blues, jazz en geïmproviseerde muziek zijn z’n inspiratiebronnen.

Na de Allman Brothers Band ooit eens live ‘Stormy Monday’ te hebben horen spelen (‘actually: it’s a T-Bone Walker song…’) belandde hij in de wereld van de blues. In het verleden speelde Bennie in jazzbands en improvisatieorkesten en hij maakte regelmatig deel uit van bands van Hans van Lier. Zij zijn twee gitaristen die ‘elkaar goed verdragen’, die hun twee verschillende stijlen moeiteloos in elkaar schuiven en elkaar aanvullen.

Fenno de Boer is bassist. Hij was met Hans van Lier en Fokke de Jong (drummer van Normaal) grondlegger van de Groninger formatie PLAT.

Speelde daarna in verschillende andere formaties. De basgitaar past bij Fenno:

“Vroeger in mijn allereerste bandje koos iedereen een instrument en toen bleef de bas over…

die kreeg ik toen en eigenlijk bevalt mij dat nog steeds heel goed”. Fenno speelt bas zoals het moet: sober, op de achtergrond, maar altijd steady.

Een belangrijke inspiratiebron vormt de bassist van Stevie Ray Vaughan, Tommy Shannon… Juist, de man met wie Hans van Lier een van zijn CD’s opnam.

Wim Entzinger, drummer, ooit oprichter en drummer van de Leidse new-wave en punkband Munk, daarna drummer van de Bluesdealers. Begeleidde met deze band gasten als Harry ‘Cuby’ Muskee, Erwin Java, B.J. Hegen, Magic Frankie, Lourens Leeuw en … Hans van Lier. Wim is van oorsprong een ‘easy’ drummer, met als grote voorbeeld Charlie Watts. Maar als het moet, weet hij hem ook goed te raken.

Klaas Wolf, geluidsman/techneut, oorspronkelijk gitarist en opgegroeid in hetzelfde dorp als Hans en Fenno. Heeft samen met Fenno in diverse bands gespeeld, variërend van blues- tot rockbands. Naast zelf muziek spelen en componeren is Klaas meer en meer geïnteresseerd geraakt in geluidstechniek.  Vanaf het begin is hij als zesde bandlid en vijfde Sidekick verantwoordelijk voor het geluid van de band. De Sidekicksound komt dan ook niet in de laatste plaats tot stand door uitstekend verzorgd geluid.

De grote SIKKOM Show

 

sikkom

 

Sikkom line up

 

 

Gekkenwerk is ook om het programma rond te breien. Dope D.O.D is de eerste band die wordt benaderd.
Met Noorderzon heb ik gezopen met een van de bandleden en we hebben afgesproken ooit nog wat met Sikkom en Dope te doen
Dit is het moment. Bellen, de band wil wel, het management ook.
Goed nieuws, want er zijn maar weinig Nederlandse bands die zo populair zijn op YouTube.

 

 

Dope D.O.D is groot, heel groot. Ze reizen de hele wereld over, zijn beroemd in vele landen, maar schier onbekend in Nederland,
zelfs in hun hometown Groningen, is de massa niet op de hoogte van het grote succes van de Groningse rappers.
Genoeg materiaal om de gasten aan de tand te voelen over hun roem in het buitenland, over wat de stad
voor hen betekent en ze willen dan ook vast wel een paar tracks spelen.
Enige voorwaarde is wel dat Dope D.O.D de eerste act is, om 20.00 uur direct. Want de volgende dag moeten ze in Rome zijn.
De agenda is overvol, maar er is dus nog net genoeg ruimte om de Sikkom Show aan te doen.
Daarmee is de eerste (grote) naam binnen. Nu de rest nog, maar wie?

Facebook biedt de oplossing.
Een open oproep met daarin de vraag: welke bands moeten spelen op de Sikkom Show, levert veel tips op.
Een daarvan is Aborted by User. Een nieuwe band, maar wel talentvol en toffe punkrock, zoals ze zelf omschrijven:
“Prettige meezingers in een punkrockjasje.”
En de gasten willen graag, heel graag. Hoppa weer een naam er bij. Lekker los, een hiphopformatie uit de Stad wil ook graag.
Ze hebben die avond al een optreden elders in de stad, dus het is passen en meten, maar het is gelukt.
Lekker Los is bekend van het nummer Groningen, dat bijna elke thuiswedstrijd wordt gedraaid in de Euroborg.

 

 

Dan komt Mulu in beeld. De Groninger rapper met een bijzonder levensverhaal.
Mulu is nu erg succesvol, maar dat succes is geen vanzelfsprekendheid voor Mulu.
Op jonge leeftijd wordt hij vanuit geadopteerd en belandt hij bij een Nederlands gezin.
In de pubertijd worstelt Mulu met van alles, met zijn geschiedenis, met zijn toekomst, met zijn identiteit.
Het gaat niet goed. Hij zakt steeds verder weg in het jeugdzorgmoeras en eindigt in Het Poortje.
Als een van de weinige weet hij daarna de weg omhoog te vinden en nu is hij een van de Nederlands talentvolste rappers.
Def-P van Osdorp Posse, ziet het talent van Mulu en de oude hiphoprot en het jonge talent gaan samenwerken en samen optreden.
Dat betekent dus dat naast Mulu ook Def P komt optreden tijdens de SIKKOM Show en wel als afsluitende act,
want de heren moeten ook elders in de stad optreden.

De muzikale invulling is nog niet helemaal rond.
Er lopen nog lijntjes naar onder andere Jett Rebel, maar ook naar bijvoorbeel Broken Brass Ensemble.
Een ouderwets blaaskapel maar dan met een hele vette opzwepende muziek, die in niets doet denken aan oudbollige blaaskapellen.
De energie spat er vanaf en de shows zijn enorm opzwepend.

Ook Moti komt langs om te spelen. Moti is misschien wel de bekendste en de beste Groninger straatmuzikant.
De markante rocker is de eenmansband die vaak te vinden is voor de FEBO aan de Vismarkt.
Moti heeft een fantastische stem en het is erg tof dat juist hij op de Sikkom Show komt,
omdat we een uitgebreid stuk hebben geschreven over de onnozele boete die hij heeft gekregen van Stadstoezicht.
Er is echter één voorbehoud, Moti verwacht rond de 15e opa te worden en als dat gebeurt, dan gaat er een streep door het optreden.

Rosa Timmer en Beno Hofman De avond staat niet alleen maar in het teken van muziek. Het staat ook een beetje in het teken van SIKKOM en van de stad Groningen.
Daarom komt Rosa Timmer, columniste van onder andere SIKKOM, een aantal columns voordragen.
Erg tof, want Rosa is geliefd op SIKKOM en heeft een heuse eigen fanbase opgebouwd.
Verder komt Beno Hofman, het historisch geweten van Groningen, een tof en opmerkelijk verhaal vertellen over de geschiedenis van de stad.
En als iemand dat goed kan, dan is het Beno.
Kortom, nog niet het hele programma is rond, maar binnen enkele dagen staat er toch best wat en er hangen nog wat ijzers in het vuur.
Gratis naar SIKKOM Show en steun goed doel De toegang van de SIKKOM Show is gratis, want het is onderdeel van Freesonic.
Toch willen we bezoekers vragen om een vrijwillige bijdrage, niet voor de show,
maar voor het goede doel dat we koppelen aan de show en dat is Stichting het Kopland.
De stichting ontfermt zich onder andere over daklozen in de stad Groningen, een doelgroep waar Sikkom een zwak voor heeft.
De stichting staat voor een enorme bezuinigingsronde en kan elke euro enorm goed gebruiken.
Daarbij komt dat de ervaring leert dat elke euro goed terecht komt, in de zorg voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving.
Een nacht en dag bivakkeren in het Ommelanderhuis, een van de opvang-tehuizen van Het Kopland, bevestigt dat beeld.
De SIKKOM Show op Facebook Dus reserveer donderdagavond, 15 januari in je agenda, voor de Sikkom Show in EMG Faktors langs het Eemskanaal.

 

De groep is ontstaan in de lente van 2012 en op 26 september 2014 ziet het debuutalbum “Essentie” het levenslicht.
Alles wat dit drietal doet wordt uitgebracht onder eigen beheer, de EP, de singles en de bijbehorende videoclips. De videoclips produceren ze zelf.
Jurriaan (Transparant) en Ewout (Rengtebeng) beginnen rond hun 15de met rappen. Ze werken met veel mensen samen, in Groningen en Leeuwarden.
 Hoewel de muziek altijd hiphop gebaseerd is geweest, hebben ze ook met verschillende rock, funk en reggae bands gewerkt.
 Naar eigen zeggen zijn ze altijd opzoek geweest naar een eigen sound en die vind je niet als je niet eerst jezelf leert kennen.
Douwe (Bahz) maakt al muziek sinds hij kan lopen. Na wat omwentelingen in zijn studie besluit hij conservatorium te gaan doen.
 Hij studeert af op compositie muziekproductie en studioproducties. Naast een passie voor hiphop die hij altijd heeft gehad, is zijn tweede liefde Blues
 (of zijn eerste, een keuze weigert hij te maken).
 De drie ontmoeten elkaar in de lente van 2012 en besluiten om in de studio van Douwe wat muziek te gaan maken.
 Het begint erg ongedwongen, maar al snel blijkt dat ze elkaar naadloos aanvoelen qua stijl.
 Na een maand of drie besluit het drietal een album te gaan maken en RUM&SKUNK is geboren.
 Het drietal maakt stevige boombap hiphop in het Nederlands, ze rappen over wat ze bezig houdt in het leven.
 De bandnaam RUM&SKUNK staat voor vrijheid, vriendschap, liefde voor muziek en is een statement voor hoe ze het leven zien en beleven;
als levensgenieters.
 Vanaf die tijd worden er veel tracks gemaakt waarvan niet alles het album haalt, omdat ze de tijd willen nemen voor het creëren van hun debuut plaat.
 Ondertussen spelen ze twee keer achter elkaar op Eurosonic/Noorderslag en Bevrijdingsfestival Assen. Ze winnen in 2013 de Drentse Pop Prijs.
 De finale is 1 van de ruim 30 shows dat jaar, waaronder voorprogramma’s voor o.a. Diggy Dex en hiphoplegende KRS-ONE.
De eerste helft van 2014 staat voor RUM&SKUNK in het teken van het album, dat niet toevallig “Essentie” heet.
 De drie trekken zich terug in de studio om zich volledig te concentreren op die plaat. Wat volgt is een vulkaanuitbarsting van inspiratie en creativiteit.
Het eindresultaat van die rollercoaster is de plaat “Essentie” en genoeg nieuw materiaal voor nog een plaat.
 Dat tweede album belandt op de plank, zoals de betere kaas en de focus wordt verlegd naar nieuwe liveshows en het promoten van de debuut plaat.
“We willen altijd blijven groeien in alles wat we doen, daarom doen we niks overhaast.
 Het debuutalbum is klaar, we gaan nu eerst veel optreden. Daarna komt het tweede album. En wellicht komen er daarvoor of tussendoor nog EP’s uit,
wie zal het zeggen.
 Bloed kruipt waar het niet gaan kan, nieuwe nummers blijven we maken. Nee, wij zijn nog lang niet klaar,” aldus het drietal.

 

Met de release van ” Funkin ‘ Badass ” The Cool Quest werd gekroond Radio 6 Soul & Jazz Talent .
Het is de eerste single van het gelijknamige debuutalbum , dat in samenwerking met producer Marcel Tegelaar
(bekend als producer van Eefje de Visser , Krystl ) , wordt opgenomen en verschijnen op 24 oktober 2014.
Als een ” huisband ” van Radio6 voor een volle week behandelen ze luisteraars met mash- ups en covers van de zogenaamde “Zwarte Lijst ” .
De tweede single ” Shine” appelleert aan een breder publiek en de bijbehorende videoclip verkrijgt aandacht aan media zoals 101Barz , Puna ,
staat en XiteTV .
In het najaar van 2013 kwam The Cool Quest met hun nieuwe EP “In Spite Of”, hun eerste paradepaardje .
Het EP weerspiegelt de sterke live- reputatie van de band. Met meer dan 250 optredens op hun naam kregen ze veel aandacht .
Met een eigenzinnige mix van soulvolle jazz en funky Hip Hop The Cool Quest verraste vele festivals met hun spetterende shows, waaronder Summer Jazz Leiden ,
Jazz in Duke Town , Big Rivers , Freeze Festival en North Sea Round Town .

Sikkom Show

Red Rumour Showcase: Zac Chapman

zac chapman

Zac Chapman

ZAC CHAPMAN. Na een tijd in de indie rock band Phoenix Park als zanger/gitarist te hebben gespeeld is Zac Chapman zich gaan richten

op een back to basics approach met liefde voor troubadours als Dylan, Donovan en de sound van de jaren 60’.

Hij schrijft akoestische liedjes die soms achter een schijnbaar luchtige klank een ander zijde van de liefde, leven en psyche laten zien.

Facebook

SoundCloud

Speelt op:

Zaterdag 17 januari

De Toeter, Turfsingel

20.30 tot 21.30

Red Rumour Showcase: Dr. Duval

dr duval

Dr Duval

Dr. DUVAL: Ranzige garagepunk uit een stinkende stacaravan.
Dit kot wordt wekelijks mishandeld om vuige klanken uit alle
sleuven en gaten van de band om te bouwen tot gore garagerock.
Dr. DUVAL vouwt peuken in de traditie van de 60’er jaren met
een pijnlijk penetrant gitaargeluid, drums met een dikke vinger en
echoput-vocalen. De rookgordijnen worden opgetrokken voor
tracks over sex en andere levensvraagstukken. Een avondje
Dr. DUVAL blijft lang nagalmen. Niet alleen vanwege de muziek…

Website

Facebook

Speelt op:

Zaterdag 17 januari

EMG Faktors, Eemzkanaal

23.00 uur tot 0.00 uur

from BEER till BREAKFAST

BEER AND BREAKFAST @ EMG FAKTORS