Freesonic 2016 Underway!

Hey folks!  The line-up is almost complete.  Keep checking in to get the latest news for Freesonic.

We’d like to tell you about one of the newest venues we’re working with, Brouwerij Martinus.  They’re a start-up brewery, but when I saw the building and tasted the beer, it seemed like they have been doing this for years.  We’ll only be hosting music at Martinus for one night, but as any proper beer connoisseur would tell you, quality beats quantity every time.

Music will start shortly after 20:00 with:

Hans Hannemann
http://hanshannemann.com/
Hans models himself after Elvis with music I can only describe as Classical Country.  He’ll perform solo with some tracks with his guitar and others on the piano… but what you’ll remember most is his deep, soothing voice.
Ernesto Larcher
Ernesto is a conservatory trained musician from Spain and is an excellent bassist.  Whoever shows up with him, the music will surely be pure class.
The New Poor
https://www.facebook.com/newpoorgroningen/?fref=ts
One acoustic guitar.  Two harmonic vocals singing real songs.  They’re the voorprogramma for Vera on January 22nd and will have everyone on the edge of their seats.

 

Laatste dag FREESONIC!

freesonic festival crew
FREESONIC

Het is helaas alweer de laatste dag van FREESONIC, maar niet getreurd we hebben weer een reeks geweldige bands op het programma!

Zo is er een Red Rumour Showcase op maar liefst 2 locaties!

Zo start om 20.00 uur de Red Rumour Showcase met muziek van onder andere Zac Chapman, Joana Serat en Donnerwetter in De Toeter. En om dezelfde tijd start ook de Red Rumour Showcase in EMG Faktors, met muziek van We Sell Guns, Dirt-a-Gogo en Dr Duval.

Daar laten we het natuurlijk niet bij. Zo kunt u ook genieten van de muziek van Drive-By Wedding, MinIsTry of MUDD en ZIEK in De Kar vanaf 21.00 uur.

En is er  om 20.30 uur Metal night met OVERRULED in De Benzinebar, voor de stevige muziek liefhebbers

 

Derde dag FREESONIC!

freesonic festival crew
FREESONIC

Het is alweer de derde dag van FREESONIC en net als de vorige twee dagen, hebben wij weer een mooi programma!

 

 

Zo kun je onder andere vanaf 20.00 uur genieten van live optredens van Miriam Moczko, Awash en Dusty Stray in Cafe De Toeter.

En zijn er vanaf 21.00 uur geweldige bands als Colt Nevada, The Hearted en Shiverburn te bewonderen in de Kar.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er vanaf 21.00 uur ook nog optredens van ZIEK, The Gravediggers en Shoshin in EMG Faktors

Het festival begint vandaag om 20.00 uur en zal natuurlijk weer tot in de late uurtjes doorgaan.

Tweede dag FREESONIC gaat van start!

freesonic festival crew
FREESONIC

Vandaag gaat de tweede dag van FREESONIC van start en er staat weer een hoop leuks op het programma!

kadepop showcase

Zo zal de dag beginnen met de KADEPOP Showcase, met onder andere optredens van The Blind Roofers, Inge van Calkar, gevolgd door de Grote SIKKOM Show, met spetterende optredens van grote namen als Def-P en Cool Quest. Aanvang is 16.00 uur in EMG Faktors.

Sikkom line up

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Zo zullen onder andere Animal Antics en The Rising Sun een optreden verzorgen in de Toeter en kunt u losgaan op de muziek van Frantic Vermin in de Benzinebar. En vergeet natuurlijk niet de optredens van Bruckenbauer en Jon Tarifa te missen in de Kar!

Het festival begint vandaag om 16.00 uur en zal doorgaan tot in de late uurtjes.

 

 

FREESONIC gaat van start!

freesonic festival crew
FREESONIC

Vandaag is het eindelijk zo ver: FREESONIC gaat van start!

Op verschillende locaties in de stad zullen bands hun geluid komen laten horen.

Zo zullen onder andere bands als MAASK en BlackBoxRed een optreden komen verzorgen in EMG Faktors aan het Eemskanaal NZ. En kunt u genieten van bands als Vault Pack en The Blind Roofers in de Kar aan de Peperstraat.

Het festival start om 21.00 uur en zal tot in de late uurtjes doorgaan.

 

 

KADEPOP 2015 Showcase: Inge van Calkar

kadepop showcase

 

inge van calkar

Inge van Calkar

INGE VAN CALKAR. Op 24 januari brengt de Groningse Inge van Calkar haar debuutalbum ‘Inge van Calkar’ uit. De aftrap zal plaatsvinden in Vera Groningen op dezelfde datum. Samen met producer Reyn Ouwehand nam van Calkar, begeleid door haar inmiddels vaste band de afgelopen periode ruim de tijd om haar plaat op te nemen in de studio ‘The Church’ van Ouwehand, De sferische plaat kent stijlovereenkomsten met werk van Heather Nova, KT Tunstall, Nick Drake, maar ook Sheryl Crow; een fraaie kruisbestuiving van folk en pop.

Walsend, letterlijk in muzikale zin. De eerste single ‘Amazing’ is een onvervalste pop wals en wordt begin januari uitgebracht. Inge van Calkar, in het dagelijks leven ook actief als psychologe vermengt naar eigen zeggen songwriting skills a la KT Tunstall met folk. Catchy en toegankelijk. Van Calkar kent een bloemrijk verleden. Zo zat ze jarenlang in een band met Sanne Hans, deed ze mee aan het programma ‘De Beste Singer Songwriter’ en werd ze met haar eerdere band ZaZa 3FM Serious Talent en was ze muziekgast bij De Wereld Draait Door.

De totstandkoming van het album kent een tamelijk opvallend maakproces. Aanvankelijk was het de bedoeling om de stukken als duo project akoestisch op te nemen, samen met bassist Frank Fiedler. Om een plaat op te nemen die een ‘grotere live atmosfeer’ uitademt was echter meer nodig. Reyn Ouwehand nam samen met toetsenist Jeroen de Jong het verdere banddeel tijdens de studio opnames voor zijn rekening. Resultaat: een organisch klinkend album. Samen creëren ze een opvallende pop-folk sound. De aanstekelijke liedjes zijn een natuurlijke en opvallende combinatie van popmuziek, met warme ondertonen van de gebruikte karakteristieke instrumenten en Inge’s lichte stem. Voor de plaat is o.a. gebruik gemaakt van instrumenten als Mellotron, Glockenspiel en Pianet. Daarnaast is er voor de live band een drietal zeer getalenteerde en bevlogen muzikanten gerekruteerd.

Website

Facebook

SoundCloud

Speelt op:

Donderdag 15 januari

EMG Faktors, Eemzkanaal

18.00 tot 19.00 uur

Hans van Lier & the Sidekicks

Hans-van-Lier

‘Hans van Lier & The Sidekicks’ is een formidabele band. De zeer ervaren bandleden,
opgegroeid met rhythm & blues zijn van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Het wordt allemaal perfect geïntegreerd in een lekkere ‘Sidekicksound’.
De band staat bekend om zijn energieke live performance.

Hans van Lier is een veelzijdig gitarist uit Groningen. Zijn solo’s zijn vaak lyrisch en ingetogen, maar  als de muziek erom vraagt klinken ze rauwer dan de rauwste blues. Ze worden echter altijd gekenmerkt door veel gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een klasse bluesgitarist die het verdient gehoord te worden. Samen met Sidekicks Teo de Haan (zang/mondharmonica), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar), Wim Entzinger (drums) en Klaas Wolf (geluid) vormt hij sinds 2007 ‘Hans van Lier & The Sidekicks’.

‘Blues And More Than Blues’ is een van de sterkste blues-cd’s uit 2012. Het is een album waarmee Van Lier en zijn Sidekicks op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kunnen meedoen. Pianist Helmig van der Vegt (ex Cuby and the Blizzards) vervult er een mooie gastrol op.

Hans van Lier Gitaarspelen is zijn vak, en hij beheerst dat als weinig anderen: lyrisch, ingetogen, rauw, maar  altijd met gevoel voor melodie.

Hans van Lier is een van de weinige gitaristen die in staat is zijn gitaar te laten spreken…

Als inspiratiebron noemt hij bluesgitaristen als BB King, Albert Collins, Elmore James, Luther ‘Guitar’ Johnson, Silas Hogan, Arthur Guitar Kell en Stevie Ray Vaughan.

Hans heeft meerdere CD’s op zijn naam staan en speelde o.a. met Mick Taylor (ex-Rolling Stones) en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan.

Teo de Haan is al vanaf zijn kinderjaren bezeten van muziek. Na een muzikale ontdekkingsreis in zijn jonge jaren bleek al gauw zijn voorkeur voor rock- en bluesmuziek. In 1991 kreeg hij de kans om met de Groninger rockformatie PLAT een gelegenheidssingel op te nemen. Na het vertrek van Hans van Lier uit PLAT is hij als vaste zanger gebleven. Jarenlang heeft hij met deze band opgetreden en niet zonder succes…

In 2009 werd hij door Hans van Lier & the Sidekicks gevraagd om de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Teo heeft een brede muzieksmaak en speelt diverse instrumenten. Onder andere Stevie Ray Vaughan en Walter Trout hebben hem geïnspireerd.

Betoverd werd hij toen hij voor het eerst de muziek van Nick Cave hoorde. Teo heeft een rauwe sound,

maar  weet ook het publiek met gevoelige nummers te raken.

Bennie Timmer is gitarist en kunstenaar. Opgeleid in beeldende kunst maar muziek is altijd een belangrijke invloed geweest. Blues, jazz en geïmproviseerde muziek zijn z’n inspiratiebronnen.

Na de Allman Brothers Band ooit eens live ‘Stormy Monday’ te hebben horen spelen (‘actually: it’s a T-Bone Walker song…’) belandde hij in de wereld van de blues. In het verleden speelde Bennie in jazzbands en improvisatieorkesten en hij maakte regelmatig deel uit van bands van Hans van Lier. Zij zijn twee gitaristen die ‘elkaar goed verdragen’, die hun twee verschillende stijlen moeiteloos in elkaar schuiven en elkaar aanvullen.

Fenno de Boer is bassist. Hij was met Hans van Lier en Fokke de Jong (drummer van Normaal) grondlegger van de Groninger formatie PLAT.

Speelde daarna in verschillende andere formaties. De basgitaar past bij Fenno:

“Vroeger in mijn allereerste bandje koos iedereen een instrument en toen bleef de bas over…

die kreeg ik toen en eigenlijk bevalt mij dat nog steeds heel goed”. Fenno speelt bas zoals het moet: sober, op de achtergrond, maar altijd steady.

Een belangrijke inspiratiebron vormt de bassist van Stevie Ray Vaughan, Tommy Shannon… Juist, de man met wie Hans van Lier een van zijn CD’s opnam.

Wim Entzinger, drummer, ooit oprichter en drummer van de Leidse new-wave en punkband Munk, daarna drummer van de Bluesdealers. Begeleidde met deze band gasten als Harry ‘Cuby’ Muskee, Erwin Java, B.J. Hegen, Magic Frankie, Lourens Leeuw en … Hans van Lier. Wim is van oorsprong een ‘easy’ drummer, met als grote voorbeeld Charlie Watts. Maar als het moet, weet hij hem ook goed te raken.

Klaas Wolf, geluidsman/techneut, oorspronkelijk gitarist en opgegroeid in hetzelfde dorp als Hans en Fenno. Heeft samen met Fenno in diverse bands gespeeld, variërend van blues- tot rockbands. Naast zelf muziek spelen en componeren is Klaas meer en meer geïnteresseerd geraakt in geluidstechniek.  Vanaf het begin is hij als zesde bandlid en vijfde Sidekick verantwoordelijk voor het geluid van de band. De Sidekicksound komt dan ook niet in de laatste plaats tot stand door uitstekend verzorgd geluid.